Drustvo

Nije dovoljno sto svakog dana vreme provodite sa morskim prasetom igrajuci se sa njim, ono voli da ima sa kim da se igra dok ste vi na poslu ili skoli! Morski prasici su socijalne zivotinje i traze drustvo drugog morskog praseta! Po pravilu, morski prasici su mnogo veseliji ako su u drustvu. I vama ce biti vece uzivanje da gledate vise prasica koji srecno skakucu i cavrljaju, nego jedno prase koje samo jede i spava. Preporucuju se par ili vise zenki ili par muzjaka.

user posted image

Zenke se po pravilu odlicno slazu medjusobno, desava se da se i one ponekad "sporeckaju", ali to obicno nije ozbiljno. Prasici vole da uspostave poredak ko je "glavni" u grupi, tako da se prilikom svakog upoznavanja sa novim prasetom malo "koskaju", dok se ne uspostavi dominacija. To je normalno i nije razlog za brigu, vremenom ce se "koskanje" smiriti.

Ako drzite vise od dva muzjaka moze se desiti da se tuku, pogotovo ako zive u malom kavezu. Ako se muzjaci nikako ne slazu, moracete da ih razdvojite u zasebne kaveze. Da biste izbegli svadje i tuce bitno je da im obezbedite dovoljno veliki kavez i svakom svoju ciniju za hranu.

Nikada ne treba drzati vise muzjaka u istom kavezu sa zenkama, jer muzjaci ne trpe konkurenciju i u prisustvu zenki pod dejstvom testosterona postaju agresivni jedan prema drugom.

1 comment:

Unknown said...

Ja imam morsko prase zenku od pet mesca i zelim jos jednu zenku ali je ta druga mala ima skoro mesec dana,da li ce se one svadjati zbog toga sto je jedna starija?