Ponasanje prasica

Prasici su drustvene i "vokalne" zivotinje. Imaju citavu paletu zvukova koje proizvode. Prase voli da se mazi, kada je srecno, ume da "prede". Ono voli da trckara van kaveza bar pola sata svaki dan. Nemojte se brinuti ako izgleda kao da vase prase ima epilepticki napad kada ga pustite van kaveza da trci. Skakutanje i "trzanje" (takozvani popcorn) je samo znak da je ono srecno!

Prilikom setnje vase prase ce pokusati da gricka sve na sta naidje, pocev od tapeta, preko tepiha, telefonskih kablova. Zato sve vrste kablova drzite van domasaja prasica i pazite sta grickaju. Pazite da ih ne nagazite, da ne skoce sa kreveta ili da neki predmet ne padne na njih! Morsko prase je zdepasta zivotinja, nema mnogo misica, ima kratke nogice i pad se po pravilu zavrsava lomom.

Ako ste slucajno zaboravili, prase ce vas podsetiti da je vreme za hranu kada je gladno. Ono pamti zvukove kao sto su suskanje kese sa hranom i otvaranje frizidera, pa ce euforicno cijukati kada cuje da dolazi hrana!

Kada je ljuto prase ume da "rezi" i da ujede, dobro zna sta voli, a sta ne, glavom ce vam odbaciti ruku ako ga mazite onako kako mu se ne svidja!

Ono najlepse kod prasica je sto svaki ima svoju licnost i sto umeju zvucima da pokazu svoje raspolozenje.

12 comments:

Sonjuchka said...

Imam malo prase od 4 nedelje i ono se ponekad mnogo cima (cima glavom i ponekad celim telom). Ovde pishe da je to popcorn, ali ono se mnogo cima, pa me zanima da li to mozhe da bude neshto drugo?

Unknown said...

I moj je poceo da cima glavom i tada trza celo telo, a od pre dva dana ne dozvoljava da ga pipnem, odmah krece da skace, sad ne znam da li je to normalno ili joj treba veterinar??? please hitno mi treba pomoc

jelena said...

Nije nita strasnoo..znam ja posto sam imala slicnu situaciju. Prepada se jer je malo, i dolazi u neke kriticne situacije.Nemojte da ga plasitee, i smanjite buku u kuci. Mazite ga, i dokazite da nemate nista lose na umu.

Morsko Prase said...

A ja imam 3 praseta,i zive u malom kavezu,otprilike 40 sa 40cm i kada ih pustim da se poigraju na travi u dvoristu,oni ne skacu,niti se osecaju srecno,vec odmah traze skloniste i hoce nazad u kavez.Da li je to normalno?

Blogger said...

Imam jedno morsko prase, dobio sam ga skoro. I počelo je od skora da proizvodi neke čudne zvuke, kao da cvili. Ne mogu da provalim šta time hoće, jer sam probao da ga hranim, ili da ga pustim da se igra kad krene tako, ali on je miran dok ne pojede ili dok je napolje, posle toga ponovo nastavlja, jel može neko da mi pomogne?

Unknown said...

Moje morsko prase kad joj pipnem tamo kod zadnjih nogu i blizu takozvanog ''nevidljivog'' repa ono pocne da se trza...i skace.Sad ne znam da li je nesto drugo ili samo ne voli da se mazi tamo. Molim Vas treba mi odgovor sto pre!

Unknown said...

Pa, 'vako,
Imadem malo morsko prase, mislim dima manje od 5 meseci.
Hranimo je stalno, al' ona uporno jede svoja goMna. .__.
Jede ona i to što joj dajemo, lepo jede, al' što gomna?
Imala sam prasiće i pre, imali u su i male, 5 puta, samo sam jedno u'vatila ženku da je' svoje govno, nisu to radili stalno. Ne znam u čemu je stvar.

Unknown said...

Ovde pise da ako padnu sa nečeg visokog,slome se.
Ali moje morsko prase,Džo je prvo pala sa mog stola,zbog mog buraza (nije bitno zasto) i samo je disala glavu.Proverili smo je i nista nije slomila.Sledeci put dok sam je mazio,otrgla mi se iz ruku,potrcala na ivicu kreveta,skocila i brzo otrcala pod fotelju.Imam je vec 3 meseca i ovo nikad nije radila.
Buraz mi kaze da je Paokur prase.
Je li ovo normalno ili je nesto drugo u pitanju?

Unknown said...

Ovde pise da ako padnu sa nečeg visokog,slome se.
Ali moje morsko prase,Džo je prvo pala sa mog stola,zbog mog buraza (nije bitno zasto) i samo je disala glavu.Proverili smo je i nista nije slomila.Sledeci put dok sam je mazio,otrgla mi se iz ruku,potrcala na ivicu kreveta,skocila i brzo otrcala pod fotelju.Imam je vec 3 meseca i ovo nikad nije radila.
Buraz mi kaze da je Paokur prase.
Je li ovo normalno ili je nesto drugo u pitanju?

Unknown said...

Da se ubacim i ja, mozda pomogne nekom.
Sto se tice tih go*ana koje morsko prase jede, to nije nista strasno vec dobro,
tacnije njihova go*na sadrze vitamine, tako da nemate razlog da se plasite.
Prase je pozeljno pustati i do 1h da se igra , najbolje u paru, jer niko ne voli biti sam,
ukoliko prase previse cvili, ili je gladno, ili mu je potrbna paznja (ukoliko je samo).
Ukoliko pustite prase u nekoj vecoj prostoriji morate biti uz njega, znaci nema onog
" nece ono nigde itd.. " toga nema, jer moze imati posledice.

Unknown said...

Ja imam prasice zadnjih 10-15 godina,i ne znam ni sam koliko sam ih imala do sada,ziveli su i u kavezima za hrcke i nista im nije falilo,izneses ga malo napolje ono se istrci,prase se lako razmazi,i da vam kazem jos nesto...evo za sve ove godine nisam nikada gledala netu sta sme sta ne,skoro sam prelistala,travu jede bilo koju da mu date,seno slamu malo slabije,zitarice voli,semenke voli,hleb sam im davala,voce povrce,ma sve sto su hteli da jedu jeli su i nije im nista bilo,ama bas ni jednom od milion prasica koje sam imala,znaci bukvalno au imali sargarepu,kupus,jabuku svaki dan u kavezu..jedino budite spremni na ciscenje,na redovno ciscenje,piljevina sese usmrdi za dan i to smrdi domacinski...a sto se pustanja po kuci tice to ne praktikujemo jer se za sekund ukake ili upiske...vi cete najbolje znati sta vase prase voli sta ne voli,sta mu odgovara sta ne.i da,obavezno kupiti kamen zbog zubica da im ne bi prerasli gornji preko donjih.

Unknown said...

Oni se kupuju u parovima jer su cesto depresivni kada su sami