Smestaj

Prasicima nije dovoljno da zivot provedu u malom kavezu za hrcka vec traze mnogo veci kavez po kom mogu da trckaraju i tako budu u formi. Nazalost, ovde se ne prodaju veliki kavezi za glodare, niti ogradice od kojih sami mozete napraviti lep kavez, tako da ostaje na vlasnicima da sami smisle kako ce izgraditi veci kavez, to moze biti improvizacija kaveza napravljena od dasaka ili kupljene zice na buvljaku.

Na netu ima puno lepih ideja za pravljenje kaveza, jedan od sajtova je http://www.guineapigcages.com/

Preporucene dimenzije za dva praseta su 1,2m x 0,6m ili vece.

user posted image

Nije neophodno da kavez ima "krov" posto morski prasici nisu neke atlete i ne skacu visoko. Naravno, ako imate druge kucne ljubimce (psa, macku) sigurnije je da kavez ima "krov". Nesrece sa psima, pogotovo onim agresivnijim vrstama su ceste... zato bolje da stavite "krov" nego da vam bude zao....

Koturove za morske prasice nemojte nikako koristiti jer je prase trapavo i veliki je rizik da na koturu povredi kicmu.

Prasici vole da imaju svoju kucicu, ako nemate nista drugo moze da posluzi i kartonska kutija (koju ce nakon nekog vremena pojesti).

Ne slusajte kada vam kazu da morsko prase mozete drzati u akvarijumu, to je stetno po njihovo zdravlje! U akvarijumima vazduh slabo cirkulise, zbog ustajalog vazduha postoji mnogo veci rizik od infekcija, a prasici po prirodi imaju osetljive disajne puteve.

Podloga

Kao podlogu mozete korisititi piljevinu, peskire, cebe. Kad kupujete piljevinu birajte krupniju, zato sto sitni komadici piljevine mogu da iritiraju njihove disajne puteve. Isto tako, ako piljevina potice od cetinara (cetinare cete prepoznati po jakom mirisu), ostavite piljevinu par dana na vazduhu da izvetri i da ispare aromaticna ulja koja su stetna za njihove disajne puteve.

Na koliko dana cete cistiti kavez zavisi od toga koliki kavez imate, koliko prasica imate, koju podlogu koristite i koje je godisnje doba. Na primer, ako imate dva praseta u kavezu velicine 1m X 0,5m pokrivenom piljevinom, zimi ce biti dovoljno da ga cistite jednom nedeljno, a leti cesce.

No comments: