Ishrana morskih prasica

U ishrani morskih prasica najvaznije je SENO! Morskom prasetu morate davati seno svakog dana kako bi ono trosilo svoje zubice. Ne jedenje sena po pravilu dovodi do toga da nakon nekog vremena zubi vaseg praseta prerastu sto predstavlja ozbiljan problem, pogotovo kod nas gde je tesko naci odgovarajuceg veterinara!

Kvalitetno seno je zelenkaste boje i lepo mirise. Izbegavajte "pregorelo" seno zuto-braon boje. Ako ne mozete da nadjete kvalitetno seno, mozete ga napraviti i sami. Sakupite travu sa neke ciste livade , a onda je susite u tankom sloju, na suncu 3 dana uz "prevrtanje" dva puta dnevno. Ovo mozete raditi cak i na terasi ako zivite u gradu.

Vazna napomena u vezi sena: cuvajte ga na suvom mestu i nemojte dozvoliti da se pokvasi i ubudja jer budj moze biti pogubna po njihovo zdravlje! Budjavo seno ruzno mirise, zato slusajte svoju intuiciju! Ako vi ne biste jeli to seno, nemojte ga davati ni morskom prasetu:)

Pored sena, idealno bi bilo ako svom prascu mozete da priustite i cistu svezu travu! Kada berete travu vodite racuna da je berete sa livade daleko od puta, gde trava nije zagadjena i gde nema pasa i macaka koje je zapisavaju. Ako vase prase nikada pre nije jelo svezu travu, budite oprezni kada je dajete prvi put, pogotovo ako se radi o prvoj, prolecnoj travi! Ova prva trava je dosta jaka i moze izazvati stomacne probleme kod prasica koji nisu na nju naviknuti. Inace trava je jako zdrava za njih i predstavlja hranu koju bi oni jeli da zive u divljini.

Druga vazna stvar je vitamin C. Morski prasici ne proizvode sami vitamin C, pa ga moraju redovno unositi. Dnevne potrebe su oko 30-50 mg vitamina C. Vece potrebe za vitaminom C imaju trudne zenke, mladi prasici, bolesni prasici.

Nedostatak vitamina C dovodi do skorbuta sto se manifestuje kao:

-problemi sa pokretljivoscu (prase tesko pokrece noge i skace kao zeka),
-spontana krvarenja,
-anoreksija i gubitak tezine,
-los kvalitet zuba,
-opadanje i slab kvalitet dlake,
-manja otpornost na infekcije.


Skorbut moze dovesti do smrti i leci se redovnim davanjem vitamina C (50-100 mg) svaki dan. U apotekama postoji vitamin C u prahu, od 50 mg, Ivancic i Sin. Mozete ga rastvoriti u malo vode i dati pomocu malog sprica.

Nemojte dodavati vitamin C u posude i pojilice sa vodom posto se on brzo raspada!

Kako biste bili sigurni da prase dobija dovoljno vitamina C, morate ga hraniti sa bar dve porcije svezeg povrca. Preporucuje se zeleno, lisnato povrce, spisak povrca je poduzi:

-endivija (zelena "kovrdjava" salata koju mozete naci na pijaci)
-razne vrste crvenih i zelenih salata (L. Rosa, L. Bionda, salata hrast, puterica)
-blitva
-persun (ne preterivati zbog mnogo kalcijuma!)
-spanac (ne preterivati zbog mnogo kalcijuma!)
-radic
-mirodjija
-paprika
-tikvica
-krastavac
-paradajz
-kukuruzna svila i kosuljice
-boranija
-grasak...

Sa sargarepom i vocem ne treba preterivati zbog velikog sadrzaja secera, mada su prasici veliki sladokusci i mnogo vole jabuku, dinju, lubenicu, tresnje, jagode (!), bananu, sljivu tako da svakih par dana mozete im dato i malo voca, gledajte da to ne bude velika kolicina. Sa bananama budite oprezni, prasici ih obozavaju i jako lako bi se mogli prejesti banane sto moze biti opasno posto banana dobro "cementira" stomak.

Oprezno sa povrcem koje nadima tipa kupus, karfiol, kelj, brokoli- mogu izazvati stanje poznato kao bloat!

Generalno pravilo glasi da svaku novu namirnicu treba postepeno uvoditi jer prasici lice na bebe i imaju osetljive stomacice podlozne stvaranju gasova.

Sto se tice suve hrane za morske prasice, izbor kod nas nije previse bogat, ali je malo bolji nego prethodnih godina. Morsko prase nije papagaj i semenke nisu njegova prirodna hrana. Semenke imaju dosta kalorija i dovesce do toga da vase prase jede manje sena. Kukuruz ih nadima, ovas i ostale zitarice su nezgodnog oblika i mogu se njima zadaviti.

Idealna suva hrana za morske prasice bi trebala da sadrzi samo kolutice i to neobojene, bez kukuruza i semenki. Preskocite obojene gluposti tipa Friskies, Vitakraft, Padovan- jako su loseg kvaliteta. Jedina kvalitetna hrana koja postoji u pet shopovima kod nas je Cavia Complete- sastoji se iskljucivo od kolutica, bez semenki i kukuruza, ima visok procenat vlakana (20%) sto je bitno za pravilan rad creva, obojena je prirodnim bojama. Proizvodi je belgijska firma Versele Laga, ima je u boljim pet shopovima.

Ni sa jednom gotovom suvom hranom ne treba preterivati posto moze dovesti do gojaznosti, a i prase ce u tom slucaju jesti manje sena sto je najvaznije za zdravlje zuba! Mladjim prasicima (do godinu dana) mozete davati vise kolutica posto se jos uvek razvijaju, a starijim manje. Kolutici su bogati kalcijumom, a posto su prasici i inace podlozni stvaranju mokracnog kamenca, treba biti oprezan i ne preterivati, pogotovo ne kada se radi o odraslim prasicima! Prosecna kolicina koja im se daje za jedan dan je oko 30 gr po prasetu.

Nemojte bacati novac na razne slatkise za morske prasice iz pet shopova, tipa jogurtnih bombona, takvi slakisi nisu zdravi za njih.

"Mineralni kamen" im nije potreban i samo povecava rizik od nastanka kamena u bubregu.

19 comments:

Tamara Rajkovic said...

tnx ovo je bilo bas od pomoci.

guinea554tmsz said...

SUPER JE ..ALI MOZE LI NEGDE DA SEN NARUCI CAVIA COMPLETE?

Tibor said...

e bas je zanimljivo nisam znala da se sargarepa ne treba cesto davati :) ali sada znam ... hvala... a da i za seno mi je pompglo nisam kupovala odasada cu sigurno

Morsko Prase said...

Ja mojim prasicima nikad skoro ne dajem seno jer nemam,a pocecu od sada da susim.Ja sam mislio da zubice mogu da tupe i sa starim hlebom,ja im to dajem cesto.Inace omiljena hrana im je trava,dajem im je svaki dan,i to im je osnova u ishrani a povrce i voce im dajem jednom dnevo.A zubice tupe i tako sto grickaju svoju kucicu od kartona.Jel ispravno ovo sto ja radim?

Unknown said...

Ja sam moje prase dobila od komsija koji su dobili od jednog coveka jer on gaji morske prasice tako da ne znam da li je ovo nesto ozbiljno.Kod prednjih nogu kao sto bi rekla ''ispod pazuha'' nema bas puno dlake pa me zanima da li treba da idem kod veterinara ili samo da joj nesto dam...Molim Vas odgovorite!

Unknown said...

A ono za vitamin C bas me zanima, da bi on dobio vitamin C treba da jede povrca? I ako znate jos neku hranu za morske prasice da nije cavia complete nego neka nasa da nema semenke i kukuruz?Koliki bi bio idealan kavez za jedno morsko prase?

Jaca said...

Koliko morskim prasicima rastu nokti i da li se seku posto su jako veliki?

Unknown said...

Morskim prasićima treba seći nokte bar jedanput mesečno, grickalicom ili specijalnom grickalicom za glodare. Vodite računa da im ne povredite živac koji ide duboko u nokat. Pažljivo ga uzmite, polako isecite i biće ok :)

Unknown said...

ali ako mu ostavim prostor u akvarijum bez krova posto nema ni kuce ni macku jer to opet stetno ?:)

Unknown said...

Dr MD House, nije poželjno da prase bude u akvarijumu jer tu ne postoji protok svežeg vazduha a to opet dovodi do zdravstvenih problema.

Unknown said...

Ja cu upravo da kupim morsko prase i ovo mi je mnogo pomoglo
.

Unknown said...

Sta ja da radim?upali su mi lopovi u kucu i prevrnuli kavez u kom je bilo moje morsko prase.Od tada ga nema.Verujem da je negde pobegao ali ne poznajem njihov instinkt i genetiku pa ne znam sta da radim.Sta vi mislite da li ce se on vratiti pre zime i da li je dobro?On ima tek 2 godine brinem se ....Koji je sledeci korak.Molim vas,odgovorite mi u sto kracem roku jer se brinem...Uz duzno postovaje volela bih da vase izlaganje bude iskreno.Hvala unapred

Unknown said...

Da li se morsko prase slaze za deguom?

Unknown said...

sta da radim, morsko prase mi se izgleda prejelo karfiolom i sad odbija klopu i muci ga stomak....?

Dan said...

Dali zimi mogu da budu vani i do koje temperature

Unknown said...

Moje prase podiže glavu na gore kada treba da jede(to izgleda kao da nešto razvlači. Ne znam kako drugačije da objasnim).Pokušava da jede i zbog tog "tika" ne uspeva.Onda samo odustane od hrane.Guglala sam da nadjem nešto o tome,ali ništa slično nisam našla

Unknown said...

Mozes im kupiti seno ja koristim karlie flamingo i dosta je dobro imam moje morsko prase vec trijeseca nisga mu nikad bilo kad sam ga dobila bilo je bas malo i stalno raste tako da mu je aijeno ne ophodno

Unknown said...

Pogledaj da mu nesto nije zapalo izmedju zuba ili tako nesto. Ako nije onda ga odvedi kod veterinara.

Unknown said...

Ako nemate psa ili mačku, onda možete da bez brige ostavite akvarijum nepoklopljen. Ali bi trebalo da znate da morsim prasićima nije prijatno da žive u akvarijumu...