Pripremanje kase

Najbolje da kasu napravite od usitnjenih kolutica za morske prasice jer su bogata vlaknima. Kolutice sameljete na mlinu za kafu ili prelijete vrelom vodom i ostavite neko vreme da nabubre i omeksaju. Potom ih izgnjecite ili propustite kroz neku cediljku. Treba da dobijete kasu koja je dovoljno tecna da moze da prodje kroz spric od 1ml sa odsecenim vrhom, a da to ipak nije samo voda. Prilikom pripremanja kase mozete dodati malo vitamina C u prahu (npr deciji vitamin C u prahu od 50 mg). U kasu mozete dodati i malo samlevenog povrca (persun, spanac, blitva).

Kolicina kase koju anoreksicno prase mora da dobije tokom jednog dana je 40-50 ml. To znaci da cete prase morati da hranite na svakih par sati po otprilike 10 ml kase. Mozda ce vam za hranjenje biti potreban jos neko ko ce pridrzavati prase.

Kod prisilnog hranjenja prase drzite vertikalno (nikako ne na ledjima) i spric stavljate sa strane usta, ka zadnjim zubima. Bitno je da hranu lagano istiskujete iz sprica kako se prase ne bi zagrcnulo i hrana mu otisla u pluca. Hranjenje na silu je naporno i i za vlasnika i za morsko prase, ali je neophodno ukoliko zelite da vasa bolesna zivotinjica prezivi.
Hranjenje na silu- video

Pored kase, prasetu koje ne jede morate davati i vodu na spric. Kolicina vode koja se preporucuje je bar 40 ml dnevno. Znaci da je prase dehidrirano su: mala i suva govanca, upale oci, suve ivice kapaka.

Razloga zbog kojih prase moze da postane anoreksicno ima mnogo, a moguci razlozi su:

-respiratorna infekcija
-gasovi, tj nadutost
-problemi sa zubima i ustima (prerasli zubi, polomljeni zub, prerasli koren zuba)
-bol (povreda, prelom) i td.

No comments: